Un crim americà

Capote (Truman Capote). USA, 2005. 114′. Direcció: Bennett Miller. Guión: Dan Futterman (segons la novel·la A sang freda). Fotografia: Adam Kimmel. Muntatge: Christopher Tellefsen. Música: Mychael Danna. Intèrprets: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Clifton Collins Jr., Chris Cooper i Bruce Greenwood.

Estem a mig camí entre el biopic i l’adaptació del long seller de Truman Capote A sang freda. Una combinació tant atractiva com justificada si tenim en compte la profunda i devastadora implicació personal de l’escriptor en l’escriptura de la que seria la seva obra mestra. Com deia amargament el propi autor: “Quan Déu et dóna un do també et dona un fuet, i aquest fuet només serveix per autoflagel·lar-se”.

Perquè un breu del New York Times sobre un assassinat múltiple en un lloc recòndit de Kansas va atraure tant poderosament la seva atenció? Perquè va decidir que un relat periodístic podria derivar en una novel·la? Què és una novel·la de no ficció? Perquè va arriscar la seva propia vida conversant en les cel·les d’uns assassins condemnats a mort? Fins a quin punt els seus testimonis eren un mirall deformant de la seva pròpia vida? Es va enamorar d’un d’ells?

Bennett Miller reconstrueix amb un bon pols narratiu aquestes vides creuades amb un magnífic relat que alterna amb màxima eficàcia la reconstrucció de la trama criminals amb un precís i exhaustiu retrat de la complexa i sovint contradictòria personalitat de Capote: brillant, enginyós, divertit, amanerat, egocèntric, astut, manipulador, encantador, obsessiu… Un desafiament i tot un regal per a un actor superdotat com Philip Seymour Hoffman que aconseguiria un indiscutible Òscar al millor actor per la seva portentosa interpretació. De la resta del magnífic repartiment interpretatiu, destaca Clifton Collins Jr. per la seva descarnada intepretació de l’assassí Perry Smith.

Imatge promocional d'”A sang freda”, de Richard Brooks

No és la primera vegada que aquest clàssic contemporani és portat a la gran pantalla. El 1967, Richard Brooks va fer un magnífic treball en blanc i negre amb una estètica de documental centrat exclusivament en la novel·la. El 2006, Douglas McGrath realitzaria una nova versió amb el seu excel·lent Infamous, amb un repartiment de campanetes encapçalat per un magnífic Toby Jones i una sorprenent Sandra Bullock en el paper de Harper Lee, escriptora, secretaria i amiga de l’ànima del novel·lista.

Valoració: 4’5/5

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s