“Ocho apellidos vascos” o “Primos”?: la comèdia espanyola entre la mediocritat i la genialitat cinematogràfica

Les he vist totes dues i tan sols una d’elles la tornaré a veure dues, tres… o més vegades. I és que mentre que considero que Primos és una gran comèdia crec que Ocho apellidos vascos s’ha realitzat sense ambicions qualitatives, desaprofitant uns grandíssims actors principals (no així uns actors secundaris, maldestres i mal dirigits…) i una bona idea original.

Però qui ha parit Primos?

 

Imagen

Doncs tot s’ho ha fet ell mateix.

Daniel Sánchez Arévalo ha dirigit i escrit amb artesania i intel·ligència un guió farcit d’aquells diàlegs intel·ligents i d’aquell humor intel·ligent que sempre agraeix l’espectador més intel·ligent. Afegint grans dosis d’imaginació Sánchez també ha sabut actualitzar i modernitzar l’humor espanyol, perfilant perfectament la psicologia diferencial de cada personatge, principal o secundari, la d’uns personatges prou representatius de la sociologia espanyola més actual.

Imagen

Contràriament Ocho apellidos vascos dibuixa uns personatges caricaturescos. I és que jo mateix patia pels actors veient la pel·lícula ja que em semblava veure’ls demanant a crits que els millorin els diàlegs i les situacions. Fora de quatre escenes imaginatives, representen uns papers carregats de tòpics i estereotips, que desencadenen la rialla fàcil, però que cansen qualsevol espectador exigent.

Imagen

No acabaria de fer comparacions.

Mentre que Primos acaba de manera original la segona ho fa de la manera més previsible i ensucrada possible…

En definitiva, quan ho compares amb el fenomen sociològic i taquiller que ha representat l’altra em sobta la poca premsa i el poc ressò que al seu moment va tenir un producte cinematogràfic tan ben acabat com Primos. Potser és que Ocho apellidos vascos s’adequa més la psicologia dels que habiten aquest país que encara li diuen Espanya…

Imagen

Segurament Sánchez no gosarà fer cap segona part de Primos; no ho necessita. Però de l’altra pel·lícula ja es parla de fer una segona part, amb catalans pel mig, i fins i tot una tercera… tot seguint la veta comercial de Torrente i companyia.

Amb aquest darrer comentari crec que ja estaria tot dit.

 

PUNTUACIÓ GENERAL:

Primos: 8 sobre 10.

Ocho apellidos vascos: 4 sobre 10.

Xavier Vizcaíno i Martí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s